-De vertrouwelinge -David R. Gillham

Vertrouwelinge De vertrouwelinge

Auteur: David R. Gillham
Boekvorm: paperback
Pagina’s: 400
Uitgever: Mistral
Uitgebracht: november 2012
ISBN: 978.90.4995.336.2

 

 

 

 

Bespreking:Ondanks dat de Tweede Wereldoorlog al bijna 70 jaar achter ons ligt, verschijnen er nog steeds met enige regelmaat boeken, waarin dit tijdvak een grote rol speelt. Verschillende boeken bereiken zelfs de status van succesvol, zoals “HhhH”van Laurence Binet of “Het familieportret” van Jenna Blum. Ook schrijver David R. Gillham liet zich inspireren door deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis voor zijn debuutroman “De vertrouwelinge”. Deze Nederlandstalige versie van het oorspronkelijke “City of women” is onlangs verschenen bij uitgeverij Mistral en wordt gerangschikt in dezelfde categorie als het eerder genoemde “Het familieportret”.

David Gillham is zeer geïnteresseerd in waartoe gewone mensen in staat zijn, wanneer ze leven onder gedwongen ongewone omstandigheden. Daar draait het ook om in het boek “De vertrouwelinge”. Het verhaal speelt zich af in Berlijn in 1943. Sigrid Schröder is een getrouwde vrouw, die samen met haar schoonmoeder woont in een appartement in Berlijn. Zo op het oog lijkt ze een doodgewoon leven te leiden, maar het is oorlog. Ook in een voormalig bruisende stad als Berlijn. Eten is schaars, Joden zijn hun leven niet zeker en er worden regelmatig bombardementen door de RAF uitgevoerd. Terwijl haar man Kaspar vecht aan het front, werkt Sigrid als stenotypiste op een octrooibureau. Maar Sigrid is een gepassioneerde vrouw, die niet genoeg heeft aan dit schijnbaar saaie leventje, ze houdt wel van een beetje spanning en haar geheim is dat ze een minnaar heeft, Egon. Egon is Joods en weet zichzelf aardig uit de handen van de Nazi’s te houden. Sigrid verricht zo nu en dan kleine klusjes voor haar geliefde als pakjes wegbrengen, maar hoewel ze erg op hem gesteld is, voelt ze zich niet echt geroepen om zich bij het verzet aan te sluiten. Dat wezenlijke moment breekt aan, wanneer Ericha Kohl, het Dienstjahr-meisje van een buurvrouw, Sigrid bij de arm grijpt in de bioscoop als de Gestapo de zaal doorzoekt. De jonge vrouw vraagt Sigrid om te bevestigen dat ze samen zijn gekomen en de oudere vrouw heeft niet lang nodig om te beseffen dat Ericha betrokken is bij illegale activiteiten. Hun paden kruisen zich steeds vaker en Sigrid besluit om Ericha te helpen bij haar verzetswerk. Maar deze nieuw ingeslagen weg verlangt ook keuzes, waarbij persoonlijk belang soms een grote rol dreigt te spelen. Zo ziet Sigrid zichzelf voor een moeilijk dilemma gesteld als ze de vrouw en kinderen van haar minnaar op een onderduikadres tegenkomt. Desondanks raakt ze steeds meer en meer bij het verzet betrokken…

Gillham heeft een opleiding tot schrijver gevolgd aan de universiteit van Zuid- Californië en zijn boek “De vertrouwelinge” is behalve fictie ook een boek dat getuigt van literair inzicht. De opbouw is goed, het boek biedt een boeiend en spannend verhaal tegen een interessante achtergrond. Zijn belangrijkste vraag: “Wat zou jij als lezer doen, wanneer je in diezelfde omstandigheden zou verkeren als Sigrid?” blijft een belangrijke draad door het boek heen. Aangezien Sigrid de centrale persoon is in het boek, om wie alles draait, kan de lezer zich heel makkelijk identificeren met deze hoofdpersoon. Steeds zijn er die momenten van keuzes, waarbij iedere keer de afweging gemaakt moet worden wie goed is, wie is te vertrouwen en wie gewantrouwd moet worden. Maar de auteur staat  ook uitvoerig stil bij de amoureuze perikelen van Sigrid en zo nu en dan ook van haar vriendin Renate en dat is jammer. Hierdoor krijgt het verhaal een enigszins banaal karakter, alsof het tevens een tijdperk van grote losbandigheid was, wat afbreuk doet aan de opzet van het boek. Als dan de vergelijking getrokken zou moeten worden met “Het familieportret”, is dit laatste boek toch meer ingetogener en verfijnder. Ook vormen het thema van het verhaal en de oorlog als de achtergrond veel  meer één geheel met elkaar, terwijl in “De vertrouwelinge” de oorlog eerder ondergeschikt is aan het verhaal. Voor  het uitwerken van het de cruciale vraag: wat zou jij doen, zou in principe elk stuk geschiedenis dienst kunnen doen als decor. Niettemin is “De vertrouwelinge” een interessant boek, omdat het zo menselijk is.

Beoordeling: X X X  Goed

Advertenties