-Advocaat van de President- Geert-Jan Knoops

Advocaat van de President.

 

 

Auteur: Geert-Jan Knoops
Boekvorm: paperback
Pagina’s : 288
Uitgever:A.W.Bruna
Uitgebracht: april 2010
ISBN: 978.90.2299.656.0

 

 

Bespreking:  De oorlog in Irak, die begon in 2003, houdt al jaren de gemoederen bezig, zowel op politiek niveau als onder de burgers, omdat velen deze oorlog zien als een onrechtvaardige oorlog. De discussies over deelname aan deze oorlog vinden zowel in het buitenland als in Nederland plaats. In februari deed de Commissie Davids uitspraak over de Nederlandse deelname aan die oorlog. Maar in Amerika zelf is de discussie ook niet voorbij. Daar vraagt men zich af of de voormalige regering Bush verantwoordelijk gesteld kan worden voor deze oorlog. Een belangrijke vraag, die de advocaat Geert-Jan Knoops ook bezig houdt. Onderzoek door de Amerikaanse Senaat heeft immers aangetoond dat de inlichtingendienst gefaald heeft. Er bleken achteraf helemaal geen massavernietigingswapens aanwezig te zijn in Irak. Knoops besloot een fictief boek te schrijven over de strafrechtelijke vervolging van de president van Amerika, indien die ooit plaats zou vinden en gaf het de titel mee: “ De Advocaat van de President”.

Evenals in Knoops’ vorige boek “De Advocaat van de Vijand”over een Quantánamo Bay –gevangene is ook in deze legal thriller de advocaat Matthew Baldwin de hoofdpersoon. Baldwin wordt door Sawyer, de inmiddels ex-president van de Verenigde Staten benaderd met het verzoek of deze hem wil verdedigen in het proces, dat tegen hem wordt aangespannen. Jay Wise, de speciale aanklager wil Sawyer vervolgen wegens het aanzetten tot een illegale oorlog en daar lijken bewijzen voor te zijn. Daarom wil Sawyer zich verzekeren van een goede advocaat. Baldwin heeft de moed om het gevecht met de overheid in de rechtbank aan te gaan, dat had hij al eerder bewezen in de zaak Salid. Daarom is hij de juiste man voor zijn verdediging, vindt de ex-president. De advocaat gaat akkoord om de verdediging op zich te nemen en begint met de voorbereidingen van het proces dat aanstaande is. Hij krijgt daarbij hulp van Jeff Esposito, een ex-FBI agent. Geen overbodige hulp, want de casus blijkt ingewikkelder te zijn dan gedacht. Er is sprake van een krachtenspel tussen de CIA en de FBI en geen van beide organisaties wil door dit proces ten onder gaan. Baldwin heeft al zijn aandacht nodig om zijn verdediging goed kunnen voeren. Vooral wanneer er ook nog slachtoffers vallen…

“De advocaat van de President” is een mengeling van fictie en werkelijkheid. Het is immers de vraag of een president in Amerika ook echt voor de rechter zal verschijnen voor zijn beslissing tot oorlog in Irak, maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal dat met veel overtuiging wordt gebracht. Niet echt verbazend, want Geert-Jan Knoops is advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht en is in die hoedanigheid bekend met de rechtsgang van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Die ervaring is onder meer terug te vinden in de beschrijvingen van de hoor en wederhoor door de aanklagers en de verdedigers in de rechtszaal. Maar de werkwijze van de CIA en FBI en hun onderlinge machtsstrijd is eveneens op waarheid gebaseerd. Zelf is de auteur enigszins herkenbaar in het personage Baldwin. Zo verwijst hij in het boek naar de zaak Salid, de gevangene van Quatánamo Bay, waarin Baldwin de verdediger was. Deze zaak heeft werkelijk plaats gevonden en Geert-Jan Knoops was daarbij gevraagd als expert consultant door de verdediging. Bij Baldwin voelt de lezer dat de auteur zich op bekend terrein bevindt.

Het boek bevat alle ingrediënten van een thriller: een complot, met een goede en een slechte partij, de speurder en zijn assistent (-en). Het is een energiek geschreven verhaal, waarin de handelingen elkaar in hoog tempo op volgen. Het boek begint ook meteen met actie, wat de aandacht van de lezer direct vast pakt. Echter, in de korte hoofdstukken, die er op volgen, worden teveel lijnen tegelijk in gang gezet zonder dat het directe verband duidelijk is. Daardoor duurt het te lang eer het verhaal echt van start gaat. Het is goed om de spanning op te bouwen, dat vraagt het genre thriller ook, de vraag is alleen hoe lang moet die spanningsboog zijn? Wanneer die te lang is, verliest de lezer de moed om verder te gaan met een boek en bij een goed verhaal is dat altijd jammer. Knoops besteedt in “Advocaat van de President” weinig tot geen woorden aan de enscenering, ook hierin is een jurist te herkennen. De nadruk ligt veel meer op de dialogen en het steekspel in de rechtszaal en daar buiten tussen de aanklager en de verdediger. Maar wanneer de lezer eenmaal meegenomen wordt in het verhaal, is dat gemis geen onoverkomelijk bezwaar meer. Kortom, zeker geen onverdienstelijk boek over een actueel en interessant thema.

Beoordeling: X X X  Goed

Advertenties