-Haar naam was Sarah- Gilles Paquet-Brenner

Haar naam was Sarah
Elle s’appelait Sarah

 

Regie: Gilles Paquet-Brenner
Genre: drama, WO II
Speelduur: 111 minuten
Released: 2010
Koopeditie: DVD en Blu-ray-vanaf februari 2011
Leeftijd: v.a.  12 jaar


 

Bespreking: Toen het boek “Haar naam is Sarah” van Tatiana de Rosnay verscheen en het een bestseller bleek, kon een film vanzelfsprekend niet uitblijven. Regisseur Gilles Paquet-Brenner was degene, die het aandurfde om dit project gestalte te geven en hij heeft dat beslist niet onverdienstelijk gedaan.

In de film “Haar naam is Sarah” wisselen het heden en het verleden elkaar af.  In het verleden staat het verhaal van Sarah Starzinsky centraal. Een 10-jarig Joods meisje dat samen met haar jongere broertje en hun ouders in Parijs wonen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Frankrijk was toen opgedeeld in een bezet gebied en een gebied dat onder bestuur stond van het collaborerende Vichy-regime onder leiding van Maarschalk Pétain. Dit regime ging over tot vervolging van de Joden zonder daartoe gedwongen te zijn door de Nazi’s. In de loop van 1941 werd in verschillende steden reeds de jacht geopend op niet-Franse joden. In die eerste maanden werden ongeveer 35.000 joden opgepakt en eerst geïnterneerd in Drancy om daarna verder getransporteerd te worden naar kampen als Auschwitz. Pas op 14 december werden ook voor het eerst de Franse Joden het doelwit. Tussen maart 1942 en augustus 1944 zouden naar schatting tussen de 80.000 en de 90.000 joden met een honderdtal konvooien naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd. Slechts weinigen zouden deze kampen overleven.

Zo valt ook de familie Starzinsky ten prooi aan de razzia’s. In de nacht van 16 op 17 juli 1942 tijdens een razzia wordt het gezin afgevoerd naar het Vélodrôme d’hiver, kortweg Vel’ d’Hiv genoemd, waar duizenden Joden verzameld worden alvorens zij transport gaan naar de vernietigingskampen. Tijdens het binnendringen van de Franse politie weet Sarah In een onbewaakt ogenblik haar broertje te verbergen in de kast, zodat hij niet mee hoeft. Ze belooft hem later weer te bevrijden. De sleutel steekt ze bij zich….

In het heden speelt zich het verhaal van de Franse journaliste Julia Jarmond, die werkt voor een Amerikaans tijdschrift, af. Van haar redacteur krijgt ze de opdracht om een artikel te schrijven over die razzia’s in 1942 in Frankrijk. Tijdens haar onderzoek stuit ze op een oude jeugdfoto van Sarah. Het meisje fascineert haar zo dat het een obsessie voor Julia wordt om Sarah’s ware verhaal te achterhalen. Gaandeweg wordt Julia onverwachts geconfronteerd met een lang bewaard familiegeheim van haar schoonouders. Ze komt voor de keuze te staan om te stoppen of toch door te gaan met haar onderzoek….

“Haar naam is Sarah”is een zeer aangrijpende film. Gilles Paquet-Brenner heeft de sfeer heel goed weten te treffen zonder daarbij te vervallen in Hollywood-achtige melodrama. Door het goede camerawerk is de toeschouwer geen toeschouwer meer, maar wordt hij/zij medelotgenoot in de belevingswereld van zowel Sarah als Julia. Twee rollen, die met veel overtuiging gespeeld worden door  Mélusina Mayance en Kristen Scott Thomas. De regisseur heeft in deze film de nadruk gelegd op die afschuwelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, die een zwarte bladzijde zijn in de geschiedenis van Frankrijk en daarmee is zijn film een verwijt aan de Franse houding destijds van zowel de bevolking als de politie. Het verleden is niet weg te denken uit het heden, dat wordt ook gereflecteerd in het geheim van de schoonfamilie van Julia. Maar ook speelt dit aspect een belangrijke rol tussen Sarah en Julia. De regisseur weet hun overeenkomsten goed te benutten om beide verhaallijnen tot een geheel te maken. Beide vrouwen zijn zonder ouders en beiden hebben een obsessie, Sarah voor haar broertje Michel en Julia voor het verhaal van Sarah. Ook voelen beide vrouwen zich nergens thuis.

Toch zijn er wel enkele punten van kritiek te vinden. Zo zijn af en toe de overgangen in de film niet helemaal duidelijk. Dat geldt zeker voor de mensen, die het boek niet hebben gelezen. Verder wordt de gedachtegangen van de betrokken familieleden niet nader uitgewerkt en wekt het einde van de film zelfs de indruk een beetje haastig  in elkaar gezet te zijn. Niettemin is de filmversie van “Haar naam was Sarah” een echte aanrader!

Beoordeling: X X X X Zeer goed

 

 

Advertenties