-Fortress -Mike Philips

Fortress

Regie: Mike Philips.
Genre: drama, WO II
Speelduur:  95 minuten
Released: 2011
Koopeditie: DVD en Blu-ray-vanaf mei 2012
Leeftijd: v.a.  12 jaar

 

Bespreking: Er zijn regelmatig films, die nooit aan populariteit zullen winnen, maar die toch de moeite van het bekijken waard zijn. Meestal is het ontbreken van grote namen de belangrijkste reden en dat is ook het geval in de film “Fortress”. Deze film, die gebaseerd is op ware gebeurtenissen, is een hommage aan de bemanningsleden van de B-17 bommenwerpers. De B-17 was een Amerikaans 4-motorig zware bommenwerper voor de lange afstand en droeg de bijnaam ‘Flying Fortress’, vanwege zijn geduchte bewapening.

Het verhaal oogt simpel. In Tunesïe is een squadron B-17- vliegers gestationeerd, die regelmatig bombardementsvluchten uitoefent op Italië, die zeker niet zonder risico’s zijn. Eén van die vliegtuigen is de “Lucky Lass”. De film volgt het relaas van haar bemanning. Wanneer de commandant van een B-17 Flying Fortress bommenwerper sneuvelt bij een missie op Sicilië, wordt hij vervangen door de jonge, naïeve piloot Michael. Maar de aanpassing verloopt aan beide zijden stroef.

Waar het in de film vooral omdraait, is de  kameraadschap onder bemanning, die onmisbaar is voor de zware missies, wil men de grootste kans maken op een behouden terugkeer.  Echter door diezelfde diepe verbondenheid slaat ook het verlies van de manschappen, die tijdens de missies sneuvelen, des te zwaarder aan. Regisseur Mike Philips heeft dit op voortreffelijke wijze in beeld gebracht. Hij schuwt de rauwe beelden in de cockpit niet, waar de bemanning heel direct met de gruwelheden van de oorlog geconfronteerd worden. Ook laat hij de toeschouwer getuige zijn van de emoties en de teleurstellingen, die de bemanning moet verwerken.

De film kent geen spectaculaire vechtscènes met goede en slechte mannen, al zijn de luchtscènes zeker wel adembenemend te noemen. Nee, “Fortress” onderscheidt zich, omdat de film een bijzondere inkijk geeft in de wereld van de vliegeniers, die zelden goed in films wordt weergegeven. Doorgaans zijn de piloten helden, die slechts hun bommen afgooien zonder geconfronteerd te worden met de gevolgen van hun missies op de grond. Al dan niet met indrukwekkende dogfights, waarbij zo nu en dan een vliegtuig brandend ter aarde stort. Doch Philips toont met zijn film aan dat de piloten in hun forten ook niet van gevaar zijn ontbloot en dat kennis en ervaring heel belangrijk zijn voor overleving. Door die invalshoek ontstaat er een heel andere kijk op deze mannen en hun missies tijdens de Tweede Wereldoorlog. Philips is in zijn opzet goed geslaagd. “Fortress”is terecht een mooi eerbetoon aan de mannen, die vlogen met hun forten, de B-17’s!

Beoordeling: X X X X Zeer goed

Advertenties